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TREASURER’S INSTRUCTION 11  

PAYMENT OF CREDITORS’ACCOUNTS 

Reissued: 1 July 2024 

Effective:  1 July 2024 

Scope 

11.1 This instruction applies to all public authorities unless otherwise stated. 

Objective 

11.2 To prescribe the policy for the payment of creditors’ accounts by public authorities 
including, where required under the Late Payment of Government Debts (Interest) Act 
2013, the payment of interest on overdue accounts. 

11.3 To require public authorities’ to report account payment performance information to 
the Department of Treasury and Finance. 

11.4 To enable public authorities to charge other public authorities interest on overdue 
accounts. 

11.5 To prohibit payment for goods not received and services not rendered. 

Interpretation and Definition 

11.6 This instruction should be interpreted and applied in accordance with Treasurer’s 
Instruction 1 Interpretation and Application. 

11.7 For the purposes of this instruction: 
(a) examples of where an invoice or claim, or an account, may be disputed 

include (but are not limited to) cases where – 
(i) an invoice is not accurate in relation to GST; or 
(ii) goods have not been received or services have not been 

rendered; or 
(iii) an amount that is charged is not consistent with a quote, 

purchase order or contract; or 
(iv) the quality or quantity, or delivery, of goods or services is not in 

accordance with a quote, purchase order or contract. 
(b) “not-for-profit organisation” means an organisation of that meaning 

under the Premier and Cabinet Circular 044 South Australian Funding 
Policy for the Not for Profit Sector. 
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(c) “qualifying body”, “qualifying contract” and “qualifying debt” have the 
same meaning as in the Late Payment of Government Debts (Interest) 
Act 2013. 

Instruction 

Payment of creditors’ accounts 

11.8A Public authorities are directed to treat those not-for-profit organisations that are not 
already qualifying bodies under the Late Payment of Government Debts (Interest) Act 
2013 as qualifying bodies entitling them to late payment interest on qualifying debts 
incurred under qualifying contracts calculated in accordance with section 6 of the Late 
Payment of Government Debts (Interest) Act 2013. 

11.8 The Chief Executive of each public authority shall ensure that undisputed creditors’ 
accounts are processed promptly.  
11.8.1 Where a commercial discount is offered by a creditor for payment within a 

specified period, payment should be made within the period specified. 

11.8.2 Where a creditor’s invoice or claim is submitted in connection with a written 
contract between a public authority (including a Minister) and the creditor, 
payment should be made in accordance with the terms specified in the 
contract. 

11.8.3  For all other undisputed invoices or claims, payment should be made within 15 
days of: 

(a) the date the GST compliant invoice is first received by the public 
authority.   

(b) where account payment functions and responsibilities are subject to an 
outsourced service arrangement,  the date the GST compliant invoice 
is first received by either the public authority or the service provider,  

        which ever comes first. 

11.9 Public authorities must not withhold payment, beyond the timeframes set out in 
clause 11.8, of undisputed creditors’ accounts on cash management grounds without 
the approval of the Treasurer or the Treasurer’s delegate. 

11.10 The Chief Executive of each public authority must develop, document, implement and 
maintain policies, procedures, systems and internal controls relating the payment of 
creditors’ accounts. 

11.11 An invoicing public authority may charge a public authority, where payment is not 
received within 30 days, based on the Official RBA cash rate plus a penalty of five 
percent per annum on the daily outstanding balance.  

11.12 Subject to clause 11.12.1, public authorities that are administrative units must not 
make payments in advance for goods that have not been received or for services not 
yet rendered. 

11.12.1  Payments in advance for goods that have not been received or for services                     
not yet rendered may only be made as follows: 
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(a) it is in the ordinary course of business to make such payments; or 

(b) it is deemed by the Under Treasurer or the Under Treasurer’s delegate 
to be a payment in accordance with clause 11.12.1(a); or 

(c) the payment is made via a purchase card or stored value card 
governed by TI 12 Government Purchase Cards and Stored Value 
Cards and the payment does not exceed $2,000 (inclusive of GST) and 
it is in the ordinary course or manner of business to make such 
payments; or 

(d) the payment represents a deposit of 10% or less of the total value of 
goods to be received; or 

(e) the Treasurer has provided express approval for the payment to be 
made; or 

(f) where the payment does not exceed $25,000 (inclusive of GST) and 
the Chief Executive considers it to be in the best interest of the SA 
Government to make a payment in advance for goods that have not 
been received or for services not yet rendered – then the payment may 
be made with the express approval of the responsible Minister; or   

(g) unless otherwise approved by the Chief Executive, the payment, being 
no more than 25 percent of the annual payment amount, is being made 
to a not-for-profit organisation under the terms of an agreement that is 
in the form approved by the Department of Treasury and Finance (as 
varied, in a particular case, by the Crown Solicitor, or with the approval 
of the Department of Treasury and Finance). 

11.13 Subject to clause 11.13.1, public authorities that are not administrative units must not 
make payments in advance for goods that have not been received or for services not 
yet rendered. 

11.13.1  Payments in advance for goods that have not been received or for services 
not yet rendered may only be made as follows: 
(a) it is in the ordinary course of business to make such payments; or 
(b) it is deemed by the Under Treasurer or the Under Treasurer’s delegate 

to be a payment in accordance with clause 11.13.1(a); or 
(c) the payment is made via a purchase card or stored value card 

governed by TI 12 Government Purchase Cards and Stored Value 
Cards and the payment does not exceed $2,000 (inclusive of GST) and 
it is in the ordinary course or manner of business to make such 
payments; or 

(d) the payment represents  a deposit of 10% or less of the total value of 
goods to be received; or 

(e) the Treasurer has provided express approval for the payment to be 
made;  

(f) where the payment does not exceed $25,000 (inclusive of GST) and 
the Chief Executive considers it to be in the best interest of the SA 
Government to make a payment in advance for goods that have not 
been received or for services not yet rendered – the payment may be 
made with the express approval of the responsible Minister; or  



  Department of Treasury and Finance 

 

TI 11   4 
Reissued 1 July 2024  

(g) unless otherwise approved by the Chief Executive, the payment, being 
no more than 25 percent of the annual payment amount, is being made 
to a not-for-profit organisation under the terms of an agreement that is 
in the form approved by the Department of Treasury and Finance (as 
varied, in a particular case, by the Crown Solicitor, or with the approval 
of the Department of Treasury and Finance). 

11.14 For the purposes of clause 11.12.1(a) and 11.13.1(a), payments in advance for items 
such as insurance, leases where the agreement states that payments must be made 
monthly in advance, motor vehicle registrations, subscriptions, telephone rental, water 
rates and similar would be considered to be in the ordinary course of business. 

Reporting of account payment performance  

11.15  (1) The Chief Executive of a public authority must, within 21 days after the end of 
each month, forward to: 

(a) the Department of Treasury and Finance; and 
(b) the Minister with responsibility for the public authority, 

a report detailing in relation to the month that has just ended: 
(c) the public authority’s account payment performance by volume and 

value in a form determined by the Department of Treasury and 
Finance; and 

(d) an analysis/explanation of the public authority’s account payment 
performance including action taken or to be taken; and 

(e) unless a report is provided under subclause (2), the total value of 
interest paid by the public authority and the number of creditors’ 
invoices/claims on which the interest was paid. 

(2) The following information must be included in a report under section 8 of the 
Late Payment of Government Debts (Interest) Act 2013 in relation to the 
month to which the report applies: 
(a) the number of payments of interest made under the Act; and 
(b) the amount of each interest payment and the total amount of interest 

paid for the month; and 
(c) in the case of a payment that has been made after the resolution of a 

dispute under the Act – information about the nature of the dispute and 
the dispute resolution process. 

(3) In a case where the report under section 8 of the Late Payment of 
Government Debts (Interest) Act 2013 is furnished to the governing body of a 
public authority under section 8(2)(b) of that Act, a copy of the report must 
also be furnished to the Minister with responsibility for the public authority. 

(4) A copy of a report under subclause (2) must be provided to the Department 
of Treasury and Finance at the time that it is provided to an entity under 
section 8 of the Late Payment of Government Debts (Interest) Act 2013.  

(5) The information provided in a report under this clause must be certified 
correct by the Chief Finance Officer of the public authority. 



  Department of Treasury and Finance 

 

TI 11   5 
Reissued 1 July 2024  

(6) Public authorities must include information about payments of late payment 
interest made to not-for-profit organisations that are not already qualifying 
bodies, in reports that are required to be submitted by public authorities 
under section 8 of the Late Payment of Government Debts (Interest) Act 
2013. 

Invoice Requirements 

11.16     For the purposes of the Late Payment of Government Debts (Interest) Act 2013, an 
invoice or claim under section 5(1)(c) of the Act must set out:  

(a)    the name and address of the creditor; 
(b)    the creditor’s ABN (if any); 
(c)     the invoice number or claim number, or a unique identifier; and 
(d)     the name and address of the public authority to which the good or 

service was provided to. 
 
 

 

 

For queries relating to TI 11 contact: 
Department of Treasury and Finance 
 
Advisory and Professional Development 
Telephone No. (08) 8207 1865 
 
For queries relating to interest being paid on the 
late payment of debts under the Late Payment of 
Government Debts (Interest) Act 2013 and/or 
reporting contact: 
 
Shared Services SA 
Telephone No (08) 8372 7502 
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